Fotoarhiva HOO-a

Zagreb, 26. prosinca 2022. - U Zagrebu je 24. prosinca u 91. godini života preminuo jedan od najstarijih hrvatskih olimpijaca Franjo Jurjević. Rođen je 22. studenoga 1932. godine u Bjelovaru. Nakon završetka osnovne i srednje škole, diplomirao je na Pravnom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.

U rodnom gradu započeo je s aktivnim bavljenjem sportom kao član Gimnastičkog kluba Bjelovar. Bio je odličan gimnastičar i odmah se vidjelo da je Jurjević sportski kapacitet za mnogo veće sredine od Bjelovara. Po dolasku u Zagreb, gdje upisuje pravni fakultet, Jurjević nastavlja s gimnastikom koliko mu to fakultetske obveze dopuštaju. Član je zagrebačkih gimnastičkih klubova - najprije Zagreba, a potom Novog Zagreba.
Godine 1952. Franjo Jurjević ostvario je san koji sniva svaki sportaš - nastupio je na Olimpijskim igrama u Helsinkiju. U višeboju pojedinačno osvojio je 149. mjesto, a u višeboju momčadski bili su deseti. Osim Jurjevića, momčad su sačinjavali hrvatski gimnastičari: Dušan Furlan, Ede Mađar, Ivan Jelić, Ivan Čaklec i Antun Kropivšek te Sreten Stefanović iz Beograda i Karel Janeža iz Ljubljane.
Nastupio je Jurjević na Svjetskom prvenstvu u gimnastici 1954. godine u Rimu, gdje je pojedinačno u višeboju zauzeo 94. mjesto, a bio je dio reprezentacije Jugoslavije koja je ekipno osvojila deseto mjesto. Isto tako Jurjević je nastupio i na Svjetskom prvenstvu četiri godine kasnije 1958. godine u Moskvi, gdje je reprezentacija Jugoslavije zauzela šesto mjesto, a on je u pojedinačnom nastupu završio na 68. mjestu.
Na Europskom prvenstvu 1955., održanom u Frankfurtu, Jurjević je u višeboju pojedinačne konkurencije osvojio 21. mjesto, a 1957. na Europskom prvenstvu u Parizu, u istoj disciplini bio je na 27.
Po završetku natjecateljske karijere bio je aktivan dužnosnik u Gimnastičkom klubu Novi Zagreb, kao i u Hrvatskom te Jugoslavenskom gimnastičkom savezu.
Jurjević je bio i vrlo aktivan i prilikom osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora 1991. godine. Postao je član prvog Nadzornog odbora HOO-a.
Smrću Franje Jurjevića gotovo da se zatvara još jedno veliko razdoblje hrvatske sportske povijesti jer s Olimpijskih igara u Helsinkiju 1952.godine još uvijek je među živima samo jedriličar Tito Barač, koji je bio olimpijska pričuva.
Franjo Jurjević, legenda hrvatskog sporta, poglavito gimnastike, bit će ispraćen 28. prosinca 2022. godine u 14.40 na krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj. (hoo/jg)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut članovima obitelji, rodbini i prijateljima preminulog olimpijca Franje Jurjevića!