Autorski zapisi

Kako je nastala riječ Nogomet

  • Autor/ica: Damir Škarpa

Potkraj 19. stoljeća, student slavistike i budući profesor Vjekoslav Rutzner - Radmilović, osmislio je riječ nogomet kao zamjenu za football kako se sport dotad nazivao prema engleskom izvorniku

 

Jezikoslovac, slavist, gimnazijski učitelj i sportaš Vjekoslav Rutzner - Radmilović rođen je u Sisku 1868. gdje je pohađao pučku školu. Srednjoškolsko školovanje nastavio je u Zagrebu gdje je potom završio Filozofski fakultet. Riječ je o zaslužnoj osobi koja je oplemenila hrvatsku filologiju, a veliki trag u tom kontekstu ostavila je u hrvatskom sportu.
O njemu ne postoje podrobni podaci, dokumentacija je opskurna, stoga nova saznanja potkrepljuju njegova iznimna djela. Gdjekad se u napisima i među kasnijim izvorima spominje pod imenom Slavko, no dokazi u Sisačkom matičnom uredu i nacionalu zagrebačkog Filozofskog fakulteta kažu da mu je ime bilo Vjekoslav. Nakon što se Franjo Bučar u ljeto 1893. vratio sa studija na Središnjem gimnastičkom zavodu u Stockholmu i donio nogometnu loptu, Zagrebom su se momci sve više počeli naganjati s njom po parkovima, ali i po ulicama, odnosno svuda gdje je bilo moguće. Tako je bilo i u jesen i ranu zimu navedene godine, a studenti su se najčešće popodne okupljali na Mažuranićevu trgu iza zgrade „Kola“ i ovdje trčali za loptom.
Igru su nazivali football prema engleskom izvorniku. Među tim mladićima bio je i Bučar, a sve je to sa strane pozorno promatrao student slavistike, budući profesor i predani „sokolaš“ Vjekoslav Rutzner - Radmilović.

Više ...

HOO logo 440

ishpes logo

ICSSPE logo bijeli

hrvatski sportski muzej logo

logo_white.png

KHOO logo 440

muzej.png