Foto: FaH

Zagreb, 13. prosinca 2022. - U Hrvatskom saboru održana je svečanost dodjele Državne nagrada za sport "Franjo Bučar" za 2022. godinu, a nagrade za životno djelo uručene su proslavljenom košarkašu Nikoli Plećašu, trofejnom vaterpolistu Bošku Lozici i poznatom splitskom novinaru Edi Pezziju.

Godišnje nagrade primili su: Branka Batinić, Marko Bijač, Nataša Muždalo, Nikola Pilić, Žana Lelas (posmrtno), prof. dr. sc. Vatromir Srhoj, Ivan Krapić, Ivo Mikuličin, Želimir Feitl, Lucijan Krce, Radiša Mladenović i Veslački klub Iktus. Zbog zdravstvenih problema Boško Lozica nije mogao osobno primiti nagradu za životno djelo, pa je to u njegovo ime učinio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji je nazočio svečanosti u društvu glavnog tajnika HOO-a Siniše Krajača. Također, sportske obveze spriječile su vaterpolske laureate godišnje nagrade - Marka Bijača i Ivana Krapića - da ih preuzmu osobno na ovoj svečanosti, a to je učinio izaslanik HVS-a. Umjesto nenazočnog Nikole Pilića nagradu je primila predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić, dok je u najemotivnijem trenutku priredbe Vjekoslav Lokica preuzeo posthumno dodijeljenu nagradu njegovoj supruzi, legendi hrvatske ženske košarke Žani Lelas.

Nagrada "Franjo Bučar" najveće je državno priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje sportašicama i sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i svim pojedincima koji čine sustav sporta, a ovom prigodom su ih uručili predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, dopredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Predsjednik Vlade Plenković i ministrica Brnjac čestitali su svim dobitnicima te poručili kako su sportski uspjesi i postignuća obveza da Vlada Republike Hrvatske i dalje nastavi snažno podupirati sport, sportašice i sportaše, naglasivši kako su zaslugom ove Vlada izdvajanja za sport po prvi put premašila iznos veći od 500 milijuna kuna.

- Čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima, a posebno dobitnicima nagrade za životno djelo, gospodinu Plećašu i gospodinu Lozici, koji su svojim doprinosom i postignućima obogatili našu košarku i vaterpolo, te gospodinu Pezziju, u čijem liku i djelu se najbolje ocrtava važnost sportskog novinarstva za sustav sporta. Naše sportašice i sportaši konstanta su uspjeha koji nam iz godine u godinu donosi naslove prvaka svijeta ili Europe te medalje na nizu velikih natjecanja i svima prenose optimizam i svoju pozitivnu poruku - poručila je ministrica turizma i sporta Nikola Brnjac.

Državna nagrada dodjeljuje se u obliku medalje s likom Franje Bučara, posebne diplome i novčane nagrade. Pozlaćena medalja, rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, dodjeljuje se nagrađenima za životno djelo, a posrebrena - dobitnicima godišnje nagrade. Također, novčani iznos od 50.000 kuna isplaćuje se laureatima nagrade za životno djelo, dok svim dobitnicima godišnje nagrade pripada iznos od po 20.000 kuna. (hoo/vk)