Zagreb, 7. lipnja 2022. - Na današnji dan prije 29 godina u prometnoj nesreći na autocesti Nürnberg - München, u blizini Ingolstadta u Njemačkoj, poginuo je jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena - Dražen Petrović. "Košarkaški Mozart", kako su ga svojedobno nazvali talijanski novinari, napustio nas je u 29. godini života, na vrhuncu sportske slave.

Veličanstveni košarkaški put započeo je s 13 godina u rodnom Šibeniku, a već kao 15-godišnjak zaigrao je za prvu momčad s Baldekina. Sa svojom je Šibenkom postao državnim prvakom 1983. godine. Od 1984. godine igrao je za Cibonu, s kojom je osvojio dva naslova europskog prvaka, a četiri godine kasnije prešao je u madridski Real. Nakon niza trofeja s "kraljevskim klubom", prešao je u najjaču ligu svijeta - NBA, najprije u Portland, a zatim - u New Jersey. U majici Netsa ostavio je dubok trag, profiliravši se u jednog od najboljih šutera cijele lige. Umirovljeni dres s brojem 3 pod krovom dvorane u New Jerseyju najbolje svjedoči koliko je Netsima značio čudesni hrvatski košarkaš.

Bio je predvodnik i kapetan legendarne hrvatske reprezentacije, koja je na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine osvojila srebrnu medalju, odigravši finalni dvoboj s jedinim pravim američkim "Dream Teamom", da bi se desetak godina kasnije nekima iz te momčadi pridružio u košarkaškoj Kući slavnih u američkom Springfieldu (2002. godine). Kao reprezentativac bivše države osvojio je olimpijsko srebro - u Seulu 1988., te broncu u Los Angelesu 1984. godine.
Posljednju utakmicu za Hrvatsku Dražen Petrović odigrao je 5. lipnja 1993. godine u poljskom Wroclavu protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP. Hrvatska reprezentacija se iz Poljske vraćala zrakoplovom, međutim, njezin kapetan je iz Frankfurta prema Münchenu krenuo automobilom s djevojkom i njezinom prijateljicom. Kobni sudar na autocesti A9 kod Ingolstadta zauvijek nam je odnio "košarkaškog Mozarta"...

U znak sjećanja na Dražena Petrovića Hrvatski olimpijski odbor je 2006. godine utemeljio godišnju nagradu s njegovim imenom, namijenjenu sportaši(ca)ma do 20 godina starosti. Svake godine svečanost dodjele nagrade održava se u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović na istoimenom trgu u Zagrebu.

Dražen Petrović ostao je trajni uzor i inspiracija mladim sportašima iz cijelog svijeta za put prema uspjehu. (hoo/vk)