Članica Izvršnog odbora Hrvatskog društva za povijest športa dr. sc. Ana Popovčić sudjelovala je u radu Kongresa Svjetskoga društva za povijest tjelesnog odgoja i sporta (ISHPES) koji se u srpnju ove godine održao u Oslu u Norveškoj. Ključne teme ovogodišnjeg Kongresa bile su - Sport i povijest: Kontinuitet i promjena (Sport and history: Continuity and Change)

Od plenarnih izlaganja za istaknuti je izlaganje dobitnika nagrade ISHPES Early Carrer Scholar Award, Aleca S. Hurleya sa Sveučilišta u Teksasu, Austen - The Other YMCA: Reverend McQuaid's Young Men's Catholic Association's alternative to the Protestant recreation ethic in Rochester, NY, 1872-1909 koje detaljno s povijesnog stajališta na primjeru Rochestera izlaže povezanost vjerskih zajednica sa sportom, te izlaganje dobitnika ISHPES Routledge nagrade Helgea Christiana Pedersena: Perspectives from Sápmi: Indigenous Sport, Postcolonial Theory and Indigenous Methodology. Rad profesora Pedersena s Arktičkog sveučilišta u Norveškoj problematizira sport autohtonog naroda Sami sa sjevera Norveške, Švedske, Finske i Rusije, te ga stavlja u kontekst suvremene postkolonijalne teorije što je u današnje vrijeme vrlo aktualna tema u povijesnim istraživanjima.

Veliki interes izazvalo je i izlaganje dr. Gerd von der Lippe, norveške sportašice, feministkinje i sociologinje koja je pričala o svojim osobnim iskustvima atletičarke i aktivistice za prava žena 1970-ih, jer se ove godine navršava 50 godina otkako je ilegalno, pod muškim imenom sudjelovala na posebno važnom natjecanju, Holmenkollen - štafeti za muškarce.

U sklopu Kongresa održana je i godišnja skupština društva ISHPES na kojoj je novi predsjednik Pierre-Olaf Schut sa Sveučilišta Gustave Eiffel u Parizu iznio godišnji i financijski izvještaj te izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da se Kongres nakon dužeg razdoblja virtualnog rada zbog globalne pandemije održao uživo i u prostorima Norveške škole znanosti i sporta - međunarodno cijenjene visokoškolske institucije, jedne od vodećih ustanova iz područja kineziologije u svijetu. (hdpš/ap)