Zagreb, 21. listopada 2015. - Na prijedlog Hrvatskog društva za povijest sporta, sa sjedištem u Zagrebu, uz preporuku Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Hrvatskog paraolipijskog odbora (HPO), Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) te Hrvatskog kluba olimpijaca (HKO), godišnju Državnu nagradu za sport „Franjo Bučar" 2015. dobio je dopredsjednik Društva, sportski kroničar i publicista Jurica Gizdić.

Jurica Gizdić jedan od utemeljitelja i obnovitelja Hrvatskog društva za povijest sporta i kao publicist i istraživač sportske povijesti, nedvojbeno je jedan od najplodonosnijih pisaca koji je do sada napisao 65 knjiga i monografija sa sportskom tematikom.

Među njima posebno mjesto imaju knjige na temu sudjelovanja hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama. U prvoj „Hrvatska i olimpijska odličja", tiskanoj 2013. godine, objavljuje portrete 291 osvajača olimpijskih odličja, koji su po nekoliko kriterija vezani za hrvatski sport, dok u drugoj „Kovači hrvatskih olimpijskih odličja", tiskanoj 2014., donosi životopise i sportsko stvaralaštvo 137 trenera i izbornika koji su s hrvatskim sportašima „kovali" olimpijske medalje. Treća knjiga „Hrvatske sportašice na olimpijskim igrama", koja se nalazi u tisku, na isti način donosi zapise o velikim imenima hrvatskog sport - 160 hrvatskih sportašica sudionica olimpijskih igara.

Gizdić je uz Denisa Lugarića, autor prve cjelovite monografije o uspjesima hrvatskih paraolimpijaca „Pola stoljeća hrvatskog paraolimpizma", a autor je i kapitalne monografije o hrvatskom nogometu „Hrvatski nogometaši i izbornici", tiskanoj 2012. povodom 100 godina Hrvatskog nogometnog saveza.

Pored knjiga s nacionalnom tematikom Jurica Gizdić s jednakom strašću piše i knjige o streljaštvu, nogometu, tenisu, rukometu, sinhroniziranom plivanju, šahu, planinarstvu, ali i o malim sredinama, Klisu, Postirama, Mravincima, Grudama, Runovićima, Zmijevcima.(hoo/hpd)