Foto: HOO

Zagreb, 11. listopada 2022. - Na 22. obljetnicu tragične smrti jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, Matije Ljubeka, članovi obitelji i prijatelji položili su vijence i zapalili svijeće na njegovu posljednjem počivalištu na Mirogoju.

Na Ljubekov grob u sjeni prepoznatljive skulpture kanuista, rad kipara Stipe Sikirice, vijenac su položili bliski mu suradnici iz Hrvatskog kajakaškog saveza - predsjednik Marko Ćurković i glavni tajnik Branko Lovrić, a u ime Hrvatskog olimpijskog odbora, čiji je zaposlenik bio u trenutku preranog odlaska, vijenac je položio direktor Ureda za olimpijski program Damir Šegota, u nazočnosti direktorice Ureda za međunarodne odnose i korporativne komunikacije Mije Baćić.

U evociranju uspomena na proslavljenog olimpijca, Marko Ćurković je rekao:
- Ostavio je dubok trag i kao sportaš i kao sportski dužnosnik, gdje god nastupamo u inozemstvu njegovo se ime izgovara s poštovanjem...

Damir Šegota prisjetio se vizionarskog prijedloga Matije Ljubeka za vrijeme II. vojnih igara u Zagrebu (1999.), kada je preporučio tercet - Neven Šavora, Siniša Krajač, Damir Šegota - za rad u Hrvatskom olimpijskom odboru, a upravo je taj trojac danas nositelj operative u nacionalnoj olimpijskoj udruzi.

U bogatoj sportskoj karijeri Ljubek je osvojio nekoliko desetaka odličja. Prvu svjetsku medalju - broncu na 10.000 m u kanuu jednokleku, osvojio je na SP-u 1975. u Beogradu. Bio je četverostruki olimpijac, a već na svojim prvim Olimpijskim igrama, u Montrealu 1976. godine, osvojio je zlato na 1000 m i broncu na 500 m, također u jednokleku. Na OI-ju u Los Angelesu 1984. osvojio je zlato na 500 m i srebro na 1000 m u kanuu dvokleku (s Mirko Niševićem)...

Na današnji dan prije 22 godine naš najuspješniji olimpijac iz ljetnih sportova smrtno je stradao u obiteljskoj tragediji u Valpovu. Otišao je puno prerano - sa samo 46 godina. U njegovu čast Hrvatski olimpijski odbor svake godine dodjeljuje Nagradu Matija Ljubek za životno djelo iz područja sporta. (hoo/vk)