U srijedu, 5. svibnja u studiju Sportske televizije u Zagrebu, Hrvatsko društvo za povijest športa održat će prvi krug javne tribine Društva 2022. na temu „Čuvamo li svoju sportsku povijest #1“.

U središtu pozornosti bit će prvi međunarodni olimpijski koraci hrvatske sportske obitelji na čelu sa sportašima koji su od prapovijesti iskazali snagu izvrsnosti i upornosti da sebi i zajednici daju ono najbolje od sebe.

Na kojim smo olimpijskim terenima bili 1992. i zašto smo uspjeli brzo dokazati međunarodnoj zajednici da ćemo biti plodonosni dio međunarodne olimpijske obitelji?
Što je hrvatski sportaš i olimpijac učinio u obogaćivanju hrvatske povijesne baštine kazivat će nam jedan iz naraštaja najboljih od najboljih Igor Boraska, veslač, nositelj brončane olimpijske medalje u osmercu (Sydney 2000), četverostruki olimpijac s iskustvom u bob četvercu sa zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityu 2002, Igrama koje je obilježila najveća hrvatska sportašica svih vremena Janica Kostelić s četiri olimpijske medalje.

Kako se odnosimo prema našoj sportskoj baštini i mogu li jedan ili dva sportska muzeja i jedno društvo riješiti ovaj izazov?

Tribinu će moderirati Jura Ozmec, glavni urednik SPTV-a, a sugovornici su, uz Igora Borasku, docenti, dr. sc. Dario Škegro i Zrinko Čustonja, nositelji katedri povijesti sporta na KIF-u u Zagrebu i ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić.

Tribina je dostupna na programu SPTV -a.