Foto Boris Šimundić

Zagreb, 15. lipnja 2022. - Prigodnom svečanošću u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u srijedu, 15. lipnja, predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt promovirao je nove članove Akademije. Među 17 redovitih članova je i ugledno ime hrvatskog sporta Ratko Cvetnić, član izvršnog odbora Hrvatskog društva za povijest športa (HDPŠ).

Akademik Ratko Cvetnić, književnik i publicist, dugogodišnji sportski dužnosnik zagrebačkog i hrvatskog sporta, suosnivač i jedan od čelnih ljudi hrvatskog badmintona, rodio se u Zagrebu gdje je studirao komparativnu književnost i povijest umjetnosti. Književnim se radom počeo baviti potaknut osobnim iskustvom u Domovinskom ratu. Njegov roman Kratki izlet (1997.), okarakteriziran kao najbolja hrvatska ratna proza, dobio je Nagradu Ksaver Šandor Gjalski i preveden na više jezika. Godine 2009. roman Kratki izlet doživio je drugo hrvatsko izdanje.

Opsežnim romanom Polusan (2009.) za kojeg je također dobio Nagradu Gjalski, Cvetnić nas odvodi u često tematizirane osamdesete godine, u vrijeme raspada bivše države. Za roman Blato u dvorištu koji je svojevrstan zapis hrvatske povijesti od Drugoga svjetskog rata do današnje samostalne i neovisne Republike Hrvatske, HAZU mu dodjeljuje nagradu za najviša znanstvena i umjetnička postignuća.

Hrvatsko društvo za povijest športa čestita svojem članu Ratku Cvetniću na imenovanju za akademika želeći mu uspješan nastavak književnog stvaralaštva. (HDPŠ/RJ)